Mortal Instruments

I løpet av sommeren har jeg (som illustrert i forrige innlegg) sydd mye, og fant etterhvert ut at dette var en gylden anledning til å høre på lydbøker. Egentlig foretrekker jeg å lese bøker selv, fremfor å få dem lest for meg, men når man innser at det er flere måneder siden man leste fordi både hender og øyne er litt for opptatt med håndtverk, så blir plutselig lydbøker et svært godt alternativ. For en stund siden hadde noen anbefalt en bokserie av Cassandra Clare til meg, nemlig Mortal Instruments, og siden jeg har en svakhet for varulver, så tenkte jeg "skitt au" og gikk i anskaffelse av lydbøkene (iallefall de som har blitt produsert så langt).

Jeg skjønte fort at jeg nok falt litt utenfor målgruppen til den godeste Clare, men tre karakterer fanget min oppmerksomhet og holdt interessen min oppe. Den ene var Simon, den nerdete bestisen til hovedpersonen Clary. Gjennom bokserien er han en utømmelig kilde av sarkastiske vittigheter og nerdgasmiske referanser (det er svært tydelig at forfatteren er en Star Wars-fan av den gamle sorten), og viser seg etterhvert å ha den mest spennende karakterutviklingen av alle. Den andre var Luke, Clarys surrogatfar, og min personlige kryptonitt med sine, tja, månedlige tendenser. ;) Den tredje var fabelaktige Magnus Bane, übersarkastisk, out-of-your-league-petty-mortal trollmann, og høyt på strå i det overnaturlige miljøet i New York. Og herlig bifil! Eller, hmm, nja, som Lord Rochester sier i Plunkett & MacCleane: "I swing every way!"

Ironisk nok er favorittene mine alle av den mannlige overbevisning, men det betyr ikke at serien ikke har sterke kvinnelige roller. Clary selv er en sterk protagonist som sikkert mange av leserne kan identifisere seg med, og deiligst av alt, hun er en "aktiv" protagonist, en katalysator, en pådriver, en "woman of action", om du vil. Ikke en døll, passiv blæiking som Twilights Bella, som bare sitter og venter på en kjæreste. Nei, Clary har for mange jern i ilden til å vente på noe som helst mannfolk! Hun tar heller grep for å få ting gjort. Også har du sexy, men dødelige Isabella Lightwood. En femme fatale som sparker rumpe, men gjør det stilfult med høye hæler, pisk og perfekt neglelakk.

Så, i selskap av disse karakterene (og mange andre), tilbrakte jeg store deler av sommeren foran symaskinen med plugger i ørene. Som sagt, er jeg nok ikke helt i målgruppa for bokserien, og følte til tider at den kunne bli litt i meste laget av tenåringsintriger og drama, men det var ikke verre enn å bare "phase" litt ut til det ble spennende igjen. Alt i alt er det en artig bokserie for ungdom, og kanskje spesielt unge jenter, og det er oppfriskene å se at flere forfattere lager sterke, kvinnelig protagonister som dagens jenter kan se opp til og identifisere seg med.

Det kan jo legges til at jeg nylig så filmen, City of Bones, også. Norske Harald Zwart har gjort et hederlig forsøk på å gi fansen en filmatisering av den første boka, og selv om han etter min mening snubler en del underveis, så kunne det gått veldig mye verre. Mine favoritter har blitt vernet svært godt om (Simon er bedårende herlig og har fått noen knusende bra replikker, Magnus er en skikkelig "lakris", som min bestemor ville ha sagt, og Luke er akkurat slik han burde være og sammen med Magnus gir han litt eyecandy-faktor til oss "gæmliser"), og hovedrollene er solide. At de i tillegg har fått med den fantastiske Lena Heady som Clarys mor, Jocelyn, gir også en megastjerne i margen for min del!

Mitt største problem med filmen er antagonisten, Valentine, og filmens manglende evne til å kommunisere hans motivasjon og personlighet på en troverdig måte. Der han i boka er beskrevet som en intimiderende og farlig, men akk, så sjarmerende og manipulativ fallen engel med klare mål, blir han i filmen litt som en gotisk kledd menneskelig utgave av Hammy the Squirrel fra Over the Hedge. Motivasjonen hans blir borte i et manisk rot av babbel og det går på plottet løs. Det er veldig synd, med tanke på at jeg vet rolleinnehaveren Johnathan Rhys Meyers er i stand til så meget bedre, og jeg tror det er noe Zwart kunne fikset om han hadde strammet det hele opp og senket ned farten litt. Jeg håper ikke dette setter kjepper i hjulet for en eventuell filmatisering av resten av serien, for jeg tror det har potensiale til å bli veldig bra.

 

Har du lest bøkene eller sett filmen? Hva synes du og hvem er dine favoritter?

 

2 kommentarer

Anja

06.09.2013 kl.20:53

Jeg har hatt planer om å lese bøkene i noen år nå siden de passer perfekt for meg som liker sånne fantasy ting :} Etter jeg så filmen bestemte jeg meg for å begynne å lese dem med en gang siden jeg synes filmen var kjempebra! Men jeg er helt enig i det du sier med at Valentine var på en måte litt "tam" hvis jeg kan si det. Jeg er en utrolig fan av Jonathan Rhys Meyers og vet at han er en fantastisk skuespiller og de kunne ha gjort det mye bedre, men filmer blir jo veldig sjeldent prikk lik bøkene desverre men bra film var det syns jeg!:)

Jeg må si at Jace tok pusten fra meg med det samme jeg så han i filmen, men det er kanskje fordi jeg synes Jamie Campbell Bower er skikkelig eyecandy haha :} Simon er også en favoritt, han har en fantastisk personlighet! Jeg liker også Alec veldig godt! Han virker som en ordentlig fyr som alle kommer godt overens med:)

Må si jeg gleder meg til neste film og til å lese ferdig alle bøkene! (jeg MÅ vite hva som skjer haha) Så bra at du likte både bøkene og filmen selv om det blir litt "bump in the road" av og til :)

River Witch

06.09.2013 kl.21:34

Anja: Fett at filmen inspirerte deg til å kaste deg ut i bøkenes verden! Det er liksom så mange fantastiske replikkutvekslinger som ikke fikk plass i filmen, og ikke minst veldig mye informasjon! Du har mye å se frem til, og det er heldigvis ikke lenge til den siste boka kommer ut (utgivelsesdatoen er i mai 2014)!

Selv om mange er uenige, så synes jeg de gjorde rett i å caste Bower som Jace. Han har det riktige utseende og har i tillegg en bakgrunn i musikalbransjen, noe som kan være nyttig for ham i denne rollen. Når det gjelder "eye-candy"-faktor, så er han litt i yngste laget, har litt for lite skjegg i ansiktet og hår på brøstet for min del, men han er helt klart "easy on the eyes". ;)

Skriv en ny kommentar

hits